perjantai 3. lokakuuta 2014

Vinkkejä lennoille osa I:

Lennolle pakkaaminen ja turvatarkastus

Käsimatkatavaraksi lennoille kannattaa ottaa reppu - siihen mahtuu kunnolla tavaraa, ja lisäksi kätesi ovat vapaana kantamaan/taluttamaan lasta.

Melko lyhyillekin lennoille kannattaa pakata lapselle kaksi vaihtovaatekertaa (esim. juomien kaatumista sattuu lentokoneessa tavallista helpommin isommillekin lapsille), reilusti vaippoja jos lapsi niitä käyttää, puhdistuspyyhkeitä ja pari tyhjää pussia vaipparoskiksiksi.

Omista eväistä kaikki nesteeksi laskettava kannattaa pakata esim. repun tiettyyn taskuun kirkkaaseen muovipussiin, joka on helposti nostettavissa esille turvatarkastuksessa. Nestemäärärajoitukset eivät koske vauvalle välttämättömiä tuotteita - vauvanruokia ei yleensä ole lentokoneissa saatavissa. Varaudu siihen, että myös avaamattomat äidinmaidonkorvike- ja vauvanruokapurkit saatetaan syynätä turvatarkastuksessa tarkkaan. Jos vauvalla on maitoa valmiiksi tuttipullossa, saatat joutua maistamaan sitä. Enimmillään meiltä avattiin Edinburgin lentokentän turvatarkastuksessa puolet (2/4) äidinmaidonkorvikepurkeista ja puolet (2/3!) lasisista vauvanruokapurkeista. Avatut äidinmaidonkorvikkeet ilmoitin jättäväni siihen, koska tuotehan ei säily avattuna huoneenlämmössä kovinkaan kauaa, ja toisekseen lapsi ja käsimatkatavarat kainalossa on pikkuisen hankala kannella avattuja korviketetroja ympäri lentokenttää, kun maidot eivät olisi enää tuttipulloonkaan mahtuneet.

Lapselle kannattaa pakata mukaan kirja ja/tai lelu. Monet lentoyhtiöt ovat luopuneet lapsille jaettavista värityskirjoista tms. Joskus - esim. matkalaukkujen myöhästyessä - olen todennut, että itsellekin olisi hyvä olla jokin vaihtovaate mukana.

Jos sinulla on pieni vauva tai olet ainoa aikuinen usean pienen lapsen kanssa, käytä rohkeasti turvatarkastukseen mennessäsi ns. erityisryhmien sisäänkäyntiporttia, niin selviät vähemmällä jonotuksella.

Vauva on sylissä, ja vilkas taapero viipottaa jo yksinään metallinpaljastimen läpi siinä vaiheessa kun yrität yhdellä kädellä saada nesteitä esille laukustasi? Isoilla lentokentillä, mm. Madridissa, on leikkikehiä, joihin lapsen voi hetkeksi laittaa "turvaan". Ellei tällaista ole, pyydä hetkeksi apua lentokentän henkilökunnalta tai joltakulta luotettavan oloiselta matkustajalta. Turvatarkastusta helpottaa se, jos olet pukeutunut lennolle niin, ettei sinun tarvitse riisua esim. vyötä tai kelloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti