tiistai 28. lokakuuta 2014

Auton vuokrauksesta

Lapsiperheelle autonvuokraus on yleensä järkevää ja joskus - esimerkiksi ns. halpalentoyhtiöiden syrjäisille lentokentille lennettäessä - jopa välttämätöntä. Vuokrahintoja kannattaa vertailla Suomessa jo hyvissä ajoin ja tarkkaan ja varaus kannattaa tehdä etukäteen. Lentokentältä vuokraus saattaa (ennakkoon varattunakin) maksaa satoja euroja enemmän kuin kaupungin keskustasta, ja niinpä muun muassa viime keväänä Madridissa mieheni haki vuokra-automme keskustasta, vaikka se aikamoinen suunnistusseikkailu olikin.

Autovuokraamot vuokraavat lasten turvaistuimia, yleensä vuorokausihintaan. Jo kolmen viikon autonvuokrauksessa turvaistuimen hinta nousee niin korkeaksi, että samalla rahalla saisi jo oman istuimen. Olemme kuitenkin kiltisti vuokranneet istuimia, koska niiden kuljettaminen on niin hankalaa. Istuimet ovat olleet hyvälaatuisia, mutta mitoituksessa on usein ollut ongelmia: vaikka vuokraamot selkeästi erottelevat esim. vauvakaukalot ja vaikkapa 15-25 kiloisten istuimet varauksissa toisistaan, autoa haettaessa tilanne on "joku turvaistuin".

Auton kokoon kannattaa kiinnittää huomiota. Jos reissussa on mukana tuplarattaat tai muuta hankalasti pakattavaa matkatavaraa, on varmistettava jo etukäteen, että ne todella mahtuvat varatun autoluokan tavaratilaan. Muuten auton koko on käyntikohteista riippuvainen valinta: vuoristoteillä auton moottorissa on hyvä olla kunnolla tehoja, ja suurkaupungeissa pienen auton parkkeeraus onnistuu yleensä tila-autoa kätevämmin.


Kuvassa oleva auto oli meillä reilun kuukauden Montenegrossa ja Kroatiassa keväällä 2013. Kaksiovinen auto ei ymmärrettävästi ole paras vaihtoehto, kun takapenkille on sijoitettava lapsi turvaistuimeen. Sopivin ratkaisu lapsiperheelle olisi sellainen tila-auto, jossa ovet aukeavat sivuun liukumalla, mutta ne ovat usein tosi kalliita. Autovuokraamon ehdoista pitää muuten aina muistaa varmistaa, saako autoa ajaa eri valtioiden alueella. Samoin on mietittävä, ketkä merkitään kuskeiksi. Myös erilaisia tietulleja, moottoritiemaksuja ja vastaavaa muistettavaa on Euroopassa paljon.

Auto mahdollistaa perheelle sinänsä vapaan liikkumisen, eikä tarvitse välittää julkisen liikenteen aikatauluista. Ruuhkaisilla kaupunkialueilla oma auto saattaa kuitenkin olla hidas tapa liikkua, ja useissa maissa Suomea rajumpi liikennekulttuuri (sääoloja lukuun ottamatta :) ) vaatii kuljettajalta kokemusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti