tiistai 11. marraskuuta 2014

Syöttöpaikkoja - lastenruokia etsimällä ja pyytämättä

Lastenruokien saatavuus

Lähdetään pienimmistä liikkeelle: Äidinmaidonkorviketta en ole löytänyt nestemäisenä (tetrat/tölkit) mistään muualta kuin Suomesta. Kansainvälisiä äidinmaidonkorvikejauheita (kuten Nan tai Nutrilon) on yleensä saatavilla, jos ei kaupoista, niin apteekeista. Jauheiden kanssa läträämisessä on oma hommansa, etenkin jos niihin tarvittava vesi pitää keittää tai ostaa pullotettuna. Jos matkalaukussa on tilaa, korvikkeet kannattaa ottaa nesteinä mukaan. Jos valitset jauheen, muista totuttaa lapsesi jauheesta tehdyn korvikkeen makuun jo ennen lähtöä. Samoin on etua siitä, jos totutat lapsesi juomaan maitonsa myös lämmittämättömänä.

Purkitettuja lastenruokia on ollut saatavilla ympäri Eurooppaa. Ne eivät aina ole terveellisimmästä päästä eivätkä suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisia: varsinkin eteläisessä Euroopassa iso osa lasten purkkiruoista sisältää keksiä, ja Skotlannissa oli tarjolla Suomessakin myytävän HiPP-merkin pinaattia ja cheddarjuustoa 6 kk:n ikäisille. Käteviä ja luullakseni myös suhteellisen turvallisia nämä purkkiruoat kuitenkin ovat esimerkiksi automatkoilla. Nähtävästi monissa maissa sekä äidinmaidonkorvikkeet että lasten purkkiruoat ovat jonkinmoisia ylellisyystuotteita, koska ne ovat poikkeuksetta kalliimpia kuin Suomessa. Jopa Virossa hinta oli ainakin muutama vuosi sitten miltei kaksinkertainen.

Omia maitoja ja purkkeja saa lämmitettyä kahviloissa ja ravintoloissa (pyydä tarjoilijalta). Isoista ostoskeskuksista saattaa löytyä mikroaaltouuneja esimerkiksi vaipanvaihtohuoneesta. Ja on tullut monta purkkia lämmitettyä ihan vain kuumavesihanan allakin.


Tapas y bebé. Espanjasta keväältä 2012.

Puurohiutaleita saattaa olla yllättävän vaikeaa löytää, joten nykyään pakkaamme niitä jo Suomesta mukaan.

Jos ravintoloissa on lastenannoksia, niiden valikoima on usein yhtä suppea kuin Suomessa (ranskalaisia perunoita jne.). Listan varsinaisista annoksista voi pyytää puolikkaita, tai esimerkiksi me teemme nyt kahden lapsen kanssa usein niin, että tilaamme kolme erilaista aikuisten annosta, ja lapset syövät niistä niitä osia, jotka heille maistuvat. Syöttötuoleja on vaihtelevasti saatavilla, pikkulusikoita pitää yleensä pyytää erikseen, ja leikkipaikkoja on suhteellisen harvoissa ravintoloissa.

Viereisestä pöydästä jäätelöä lapsille

Yksi asia eroaa ratkaisevasti Suomen ja eteläisen Euroopan välillä: kuka tahansa saattaa tarjota sinulta kysymättä lapsellesi keksin, karkkia tai jopa tuikata omalla lusikallaan jäätelöä lapsesi suuhun kahvilan viereisestä pöydästä. Siinä vaiheessa kun olet varjellut lastasi kariesbakteereilta vuoden verran ja ehdit nähdä tapahtuneen muttet enää voi tehdä mitään sen estämiseksi, voit huokaista syvään - kirkumaan ei kannata ruveta. Asialla on tuskin vakavia seurauksia, ja hyvässä lykyssä vastustuskyky vain lisääntyy... Mutta allergisten lasten vanhempien kannattaa olla tässä suhteessa erityisen tarkkoina.


Lapset rakastavat eväiden syömistä. Tällaisessa maisemassa pidimme piknikiä Kroatian Korculassa toukokuussa 2013.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti