tiistai 18. marraskuuta 2014

Loma-asunnon valinta lapsiperheelle

Olemme vuokranneet matkoillamme asuntoja Homeawayn, Only-apartmentsin ja Interhomen sekä joidenkin pienempien/paikallisten toimijoiden kautta. Lapsiperheen kannattaa asuntoa valitessa kiinnittää huomiota ennen kaikkea sijaintiin, turvallisuuteen ja käytännöllisyyteen.

Koska asuntoja on joissakin kohteissa saatavilla valtavasti, hakuja on syytä rajata heti alusta lähtien. Sijainti on ensimmäinen mietittävä asia: halutaanko keskustaan vai kauaksi siitä. Itse olen kokenut parhaiksi paikoiksi hiukan keskustojen ulkopuolella olevat mutta kuitenkin siinä mielessä vireät kaupunginosat/alueet, että muutamia kauppoja ja ravintoloita on hyvä olla kävelymatkan päässä. Asuntojen ympäristöä voi vertailla etukäteen esim. Google Mapsin katunäkymää käyttäen.

Turvallisuus on etenkin vauva- ja taaperoikäisten kanssa matkustettaessa olennainen asia. Asuntojen luokituksen (sopii lapsiperheille jne.) lisäksi suosittelen katsomaan asunnon kuvia tarkasti. Monissa asunnoissa on esimerkiksi pienille lapsille todella vaarallisia harvakaiteisia parvekkeita ja täysin kaiteettomia portaita ja parvia. Pihojen uima-altaat saattavat pahimmillaan aiheuttaa sen, ettei lapsia pysty ulkona jättämään hetkeksikään silmistään. Avotakka tai olohuone, josta pääsee hyppäämään suoraan mereen saattavat olla romanttisia ratkaisuja pariskunnalle, mutta eivät alle kolmevuotiaiden vanhemmille.

Montenegron asuntomme oli koko tämän talon yläkerta. Näillä parvekkeilla lapsi sai käydä itsekseenkin.

Espanjan Alteasta. Täälläkin parvekkeen ovea pystyi pitämään auki ilman välitöntä putoamisvaaraa.

Käytännöllisyys on kolmas tärkeä näkökulma. Niin paljon kuin pienen lapsen vanhempana kaipaisikin jotain luksusta ja esteettisyyttä, valkoisin tekstiilein ja pienin lasiesinein täytetty asunto ei ole lapsiperhettä varten. Keittiöön ja kylpyhuoneeseen kannattaa kiinnittää huomiota: onko lapsia helppo syöttää ja kylvettää? Makuuhuoneista voi vilkaista, voiko sänkyjä siirtää helposti esim. seinää vasten. Yksi asia, joka saattaa helposti tuottaa ongelmia, on rattaiden/vaunujen sijoittaminen: löytyykö niille säilytyspaikkaa? Samoin jos mukana on vuokra-auto, on varmistettava, että sille löytyy parkkipaikka järkevän matkan päässä asunnosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti